“La novel•la pretén retornar a l’individu la capacitat de reflexió”

Genís Sinca  presenta “Una família exemplar”, premi J.Pla 2013, com “hilarant, turbulenta i simpàtica”

Genís Sinca el recent guanyador del premi  de literatura Josep Pla  es va mostrar alegre i proper en la seva conferència amb els estudiant de la Universitat Pompeu Fabra.  Sinca va presentar la guardonada novel·la  Una família exemplar  com una lluita entre la generositat i la gana, entre dues famílies que encarnen aquests valors  i que xoquen quan un membre de cada família decideixen casar-se i  “cometen un error que no haurien d’haver fet mai”. Amb aquest llibre, Sinca vol recuperar en els lectors un esperit de decisió i reflexió que creu que s’ha perdut en la societat occidental.

Genís Sinca, manresà de naixement i periodista de formació,  ha rebut el premi Pla en el seu debut com a novel·lista, tot i que no com a escriptor, doncs destaquen en el seu currículum la seva tasca com  a redactor de biografies com “La providència es diu Paco” (2008) dedicada a Paco Candel , o “L’últim republicà” (2006), la biografia no autoritzada d’Heribert Barrera.

Ara bé, davant l’estupefacció dels estudiats presents, Sinca va desvelar una pàgina més del seu currículum vitae ,  Jo ja he triomfat com a novel·lista” anticipava el premi Josep Pla abans de confessar haver escrit llibres per a altres autors. “Fer de negre és un ofici respectable, és una manera de treure pasta” defensava el novel·lista.

Abans d’aquestes declaracions, Sinca havia desgranat als alumnes els diferents continguts de la novel·la. Inspirada en La pesta d’Albert Camus, Una família exemplar canvia les rates per “una cosa pitjor, una família que són com rates” i ens revela que no són les rates les culpables de les malalties de la societat, sinó els paràsits,  tot el sistema, “en la novel·la la família és l’àtom paràsit”.

L’escriptor també va desvelar que al llibre el seguiran dos més  que aniran retrocedint en l’arbre genealògic de les famílies, doncs “si coneixes el teu passat podràs preveure molt bé el teu futur, el gen de la gana es transmet, i pot ser que algú garrepa ho hagi heretat per supervivència”.

Al llarg de tota la conferència, Genís Sinca es va mostrar en tot moment molt proper als alumnes, aportant un to irònic a la xerrada, i els va donar alguns consells per progressar en la seva vocació. “Com a periodistes esteu gairebé obligats a enganyar positivament, a usar la  mentida blanca” els etzibava mentre  s’autoproclamava un James Bond del periodisme i els explicava que sempre portava a sobre dues gravadores, una per enregistrar les converses i l’altre per apagar-la davant dels que li demanen que no els enregistri.Image

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s