Els bombers de Pineda de Mar en vaga

Pancarta penjada a la plaça de l'Ajuntament de Pineda

Dos membres del cos de bombers de Pineda de Mar es manifesten durant el dia d’avui (19-08-2014) a la porta de l’ajuntament del municipi en recolzament a la vaga indefinida que cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya va iniciar el dia 22 de juny. Els dos membres del parc pinedenc han decidit aprofitar la possibilitat que tenien de fer vaga per fer visible el conflicte i donar-lo a conèixer al poble. “Com a bomber estaria al parc, però com a ciutadà crec que hem d’informar a la ciutadania de quina és la nostra situació, la dels cossos de seguretat que estem pagant entre tots”, explica un dels bombers. L’altre exposa les dificultat que tenen per fer una pressió real per mitjà de la vaga: “Els parcs de bombers estem sota mínims i només alguns podem fer vaga quan sobrepassem aquests límits. Tot i això, en moltes ocasions ens trobem que ens hem de desplaçar a un altre parc que necessitat personal i, per tant, tampoc podem fer vaga”.

A banda dels motius generals de la vaga -entre els que hi ha l’augment de 102 hores laborals anuals o la reducció del personal respecte anys anteriors- aquest dos bombers volen concienciar la població de la situació concreta del parc de bombers de Pineda. Actualment, aquest disposa de 5 efectius que cobreixen una zona compresa entre Canet de Mar i Tordera, és a dir un total de 187,4 quilòmetres quadrats i 115.705 habitants -segons dades de l’IDESCAT-, tot plegat sense tenir en compte el gran augment poblacional que suposa el turisme durant els mesos d’estiu. (veure imatges 1)

Imatge 1
imatge 1

Segons els bombers en vaga, aquest nombre escàs d’efectius pot provocar que en cas d’haver de desplaçar-se per fer suports als parcs veïns de Mataró o Lloret, o qualsevol altre parc, el temps que trigarien a arribar a cobrir una necessitat local podria arribar a ser superior a 20 minuts, tal i com es pot veure a la “imatge 2”.

Imatge 2
Imatge 2

La imatge 3 exposa el nombre d’efectius durant la cobertura de guardies al parc de bombers de Pineda entre els mesos de juny i desembre del 2013. Com es pot veure, sovint per sota del mínim de 5 bombers o en tot cas amb reforços d’altres parcs de bombers per arribar a aquesta xifra. Segons expliquen els mateixos bombers, en alguna ocasió “en algun desplaçament hauriem pogut ser dos bombers si no fos perquè hi havia algun company que ja havia acabat el torn”.

imatge 3
Imatge 3

La precarietat del parc de bombers de Pineda de Mar s’ha vist incrementada enguany. A banda del material “obsolet” amb que, segons ells, es veuen obligats a treballar.Des del mes de març aquest cos no disposa de l’anomenada AEA (Autoescala Automatica). Aquest vehícle és de primera necessitat a l’hora de socorrer treballs d’alçada, com podrien ser molts edificis de la zona hotelera. Des del 26 de març el parc no disposa d’aquest servei ja que esta substituïnt l’autoescal espatllada del parc de bombers de Granollers, deixant així Pineda en situació de dependència dels reforços que puguin rebre des de Mataró o Lloret de Mar.

La situació de dèficit de recursos del parc de bombers pinedenc s’allarga des de fa temps. Per això, els seus membres intentar dirigir-se als ajuntaments a que donen cobertura per explicar-los la situació. Segons ells, el cert és que, del correus que van enviar a tots els municipis, només han rebut una moció de suport de l’ajuntament de Malgrat de Mar (veure imatge 4). Un dels bombers en vaga diu sentir-se decebut “per la manca d’atenció rebuda per part de tots els consistoris, però en especial pel de Pineda, que és on s’ubica el parc” i afegeix, “sembla que la seguretat no és una prioritat política en aquests moments”.

Tots els correus van ser enviats als ajuntaments de Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Isclede Vallalta, Calella, Pineda de Mar,Santa Susanna, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera
Imatge 4. Tots els correus van ser enviats als ajuntaments de Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Isclede Vallalta, Calella, Pineda de Mar,Santa Susanna, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera

Els bombers també han volgut respondre a les paraules del regidor del PP pinedenc Diego Sánchez, qui els acusava al Facebook de “no ser imparcials” per tenir una estelada penjada al parc i expressava que “Em fa por necessitar-los…Estic fregit, segur”. Un dels membres del cos n’ha dit al respecte que els regidor “no ha de patir perque l’assistirem igualment. El trist és que doni més importancia a una estelada que al risc que suposa la situació precària del parc”.

PD: En una resposta a Twitter  a aquest post, l’alcalde pinedenc Xavier Amor, ha anunciat que en el següent ple es farà una ressolució per demanar explicacions a la Generalitat:

 

Anuncis

One thought on “Els bombers de Pineda de Mar en vaga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s