Xavi Amor o l’estil Rivera que el PSC no ha sabut adoptar

Jove, educat, cabell repentinat, camisa blanca, americana descordada, texans i un punt xulesc. Bon orador, cuida la comunicació política i no té mai un no per quan un votant l’interpel·la. La seva vida és una campanya constant. Al damunt no hi porta la motxilla de ser gat vell de la política perquè, en un país on els gats vells compten la seva trajectòria per dècades, els poc més de 10 anys que ell porta sortint al mitjans no semblen massa.

El seu posicionament en El Tema és clar i contundent des de sempre. Ell es sent català, però també, i sobretot, espanyol. Porta amb orgull les arrels xarnegues i s’expressa quan convé en català, però allà on la seva oratòria surt més reforçada és en llengua castellana. Políticament, l’objectiu és clar: una Espanya més forta, que passa perquè Catalunya en formi part, tot i defensar millores en el finançament català, “un sistema fiscal més ajustat” que en diuen.

Bé podríem estar parlant del flamant líder de Ciutadans, el cada dia més cotitzat segons les enquestes Albert Rivera, però en aquest cas parlem de Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar pel PSC i recentment reescollit president de la Federació de Municipis de Catalunya. Cal ser justos però i remarcar que els orígens d’Amor no són els de nen de família comerciant de benestant que té Rivera, sinó de tall més obrer.

Ambdós comparteixen la capacitat d’haver sabut arribar als sector de població de classe mitja-baixa, com demostra la victòria de Ciutadans a Nou Barris a Barcelona el passat 27S o el fet que Amor sigui alcalde del poble maresmenc amb menys renda familiar disponible.

Una de les claus ha estat entendre la, diguem-ne, crisi dels grans partits que estava per arribar. El que, per casualitat o per estratègia, van saber copsar ells, però no el PSC a nivell català, era que la crisi no és jugava a nivell polític sinó a nivell comunicatiu. La gran clau de la seva força ha estat saber revertir aquells clixés que feien i fan que part de la ciutadania es senti allunyada de l’esfera política. També el discurs del doble sentiment identitari vehicula directament amb la història vital de la gran majoria de la població.

El PSC de Pineda, en posar Amor al capdavant, va saber reaccionar al que el PSC català ja no podrà perquè C’s els ha guanyat la cursa. Sense despendre’s del llegat positiu del catalanisme polític del PSC de Maragall, van optar per una renovació de la cara visible apostant per la joventut i per una política comunicativa de proximitat i impactes eficients.

Les àmplies majories a l’Ajuntament de Pineda confirmen l’èxit de bastir una aposta comunicativa renovada. D’una banda a partir de la reformulació del llegat del PSC i per l’altra, en els darrers anys, d’un discurs ferm contra la independència sense caure massa sovint en l’argumentari barroer del PP.

Les possibilitats del PSC de reprendre la centralitat passen per fer el que en el seu moment va entendre Amor i Rivera. Ara, però, el temps li juga en contra i la màquina de matar comunicativa de C’s sembla disposada a cedir un pam de terreny.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s